tiistai 22. huhtikuuta 2014

Ratikkamuseo

Hertta

Ihana tapa viettää helppo (ja halpakin) turistitörmäily pääkaupungissa on mennä harhailemaan Töölöön. Siellä on pikku-putiikkeja ja puistoja ja kaffiloita. Sibelius-monumentti kuuluu meidän kaikkien suomalaisten must-nähtävyyksiin ja sen jälkeen tietty Cafe Regatta. Mutta ihan kivenheiton päässä on todella kiva pieni nähtävyys:Ratikkamuseo

Korjaamon yhteydessä sijaitseva ilmainen museo on kierretty puolessa tunnissa, mutta antaa juuri sopivan pikku tietopaketin Helsingin historiasta. Itse olen aivan ihastunut ratikoilla matkustamiseen ja oli kiva saada selville esim. se, ettei ekoissa ratikoissa mitään moottoreita ollut - hevoset niitä veti. Ainakin omalle kohdalle museon 'valvojaksi' osui rauhallinnen herrasmies, joka mielellään kertoi paljon ja kokemus oli hyvin opettavainen.
Niin! Ei hosuta siellä ratikassa!

maanantai 21. huhtikuuta 2014

Painonpitäjän ruokapäiväkirjasta: aamupala

Arpa

Hertta on aiemmin blogissamme avannut matkaansa painonhallinnan maailmassa, ja toivon, että hän jakaa myös lähiaikoina uusia kehonkoostumuslukujaan - on meinaan muutosta tapahtunut! Sutjakkaakin sutjakkaampi Hertta valoittaa tänä kesänä - ystävänä on ilolla ja ylpeydellä saanut seurata tuota projektia. Mutta kertokoon Hertta siitä lisää. Minä ajattelin nyt kuitenkin myös kirjoitella jotakin painonhallintaan liittyvistä asioista, tämä kun on nykyään niin hip ja hop.


Viikonlopun aamupala ja ihana aurinko!
Olen kohtuullisen ahkerasti liikkuva hoikka naisihminen. Viimeisimmässä kehonkoostumusmittauksessa (1,5 vuotta sitten) vartalotyyppini arvoitiin normaaliksi ja painoindeksini oli noin 20. Tilanne pitää uskoakseni kutinsa edelleen. Lihon, jos syön mitä haluan - tämän olen kokeillut erinäisillä ulkomaan etapeilla - mutta ihan herkimmästä päästä en varmasti ole. Pariin otteeseen olen elämäni aikana suunnitelmallisesti laihduttanut, muutoin olen saanut onnekseni pysyä painonpitäjien kastissa, ja siitä näkökulmasta myös kirjoitan. Syömisen suhteen toteutan hyvin pitkälti 5+2 -mallia, mutta tässä ei ole kyse viimeisimmästä laihdutusbuumista. Minulle lukuyhdistelmä tarkoittaa viittä normaalin syömisen päivää ja kahta huolettomamman syömisen päivää. Viikonloppuisin siis saa ottaa löysemmin. Ja lomaviikkona se onkin sitten 0+7, mutta mitäpä tuosta. Painonpitäjälle oleellista on, että suurin osa arjesta elellään tasapainoisesti: painonpitäjän ei tarvitse enää stressata kaloreista laihduttajan tapaan - riittää, että on niistä tietoinen. Tämän tasapainon löytäminen onkin varmasti hankalaa niille, jotka pitkän laihdutusrupeaman jälkeen siirtyvät ylläpitovaiheeseen. Liikunnasta kirjoittelen ehkä toiste, mutta sillä saralla numeromalli on parhaimmillaan 4+3, eli neljä liikuntakertaa ja kolme vapaapäivää viikossa. Nämä tietysti sekaisin, ei yhteen pötköön urheilua ja sitten lepoa.

Hiilareitakin tarvitaan, puuro on pop.
Aloitetaan ruokapäiväkirjan purku päivän ykkösellä, eli aamupalalla. Arkiaamupalani kalorianti on noin 200-300 kaloria. Sillä mennään toimistotyössä loistavasti lounaaseen. Itse uskon siihen, että aamupala on syötävä, mutta päivän myöhempien aterioiden koko on aivan sama riippumatta aamupalan energiamäärästä. Runsas aamiainen ei siis välttämättä pienennä lounasta tai päivällistä. Siksi pidän aamupalan riittävänä mutta niukkana.

Arkiaamun kruunu.
Arkipäivinä aamupalani koostuu lähes aina rahkasta, se pitää itselläni parhaiten nälkää. Lisäksi sen syöminen on nopeaa, ja töihin pääsee irtautumaan ripeästi. Oma suosikkini oli ennen Rainbow maustamaton, rasvaton rahka - mutta nykyisin olen siirtynyt pitkälti tarjonnan takia Pirkan vastaavaan tuotteeseen. Rainbow on hieman tönäkämpää ja happamampaa, Pirkka taas pehmeämpää. Silloin tällöin yritän arkisin muistaa syödä aamupalaksi puuroa lisätäkseni hiilihydraattien saantia muutoin melko vähähiilariseen ruokavaliooni. Etenkin nyt juoksuinnostuksen alettua, olen tietoisesti pyrkinyt lisäämään hiilihydraattien saantia.

Oli aamupalan perusaines rahkaa tai puurohiutaleita, sekaan mäjähtää aina Bonnen hedelmäsoseita (tai pilttejä, jos ei Bonnea löydy). Nämä ovat ihan ykkösiä, aikuisten pilttejä. Bonnet eivät sisällä mitään muuta kuin hedelmää itseään, ei lisättyjä sokereita tai lisäaineita. Puuron sekaan heitän joskus myös raejuustoa, jos sattuu kaapista löytymään. Ei siinä sitten muuta tarvita: rahkapurkki auki ja töräys hedelmää sekaan, niin ja ainakin yksi lasi vettä. Avot, päivä startattu!

Viikonloppuisin onkin sitten enemmän aikaa aamupalan nautiskeluun, mikä näkyy myös lautasella. Lauantaisin ja sunnuntaisin keittelen kotona kahvit ja syön mitä haluan, tai mitä löydän.

sunnuntai 20. huhtikuuta 2014

Pikasiivoojan "musthavet"


Arpa

Jos tämä olisi Cosmopolitan-lehden juttu, ingressissä kriiseiltäisiin suurinpiirtein näin: Oletko kutsunut kuuman deitin kotiisi nauttimaan fantsuja drinkkejä, ja yhtäkkiä havahdut, että olet laittanut itseäsi yyberhotiksi jo kaksi tuntia - mutta unohtanut siistiä kämppäsi kokonaan? Ei hätää, näillä vinkeillä selviät haasteesta 10 minuutissa!

Mutta koska tämä on tavallisen lähes 30-vuotiaan sinkkunaisen elämää, on tässä vain kyse siitä, että välillä pitäisi siivota nurkista suurimmat kuonat, eikä kiinnosta käyttää toimintaan juurikaan aikaa. Näistä nikseistä toki on apua kanssasiivoojille!

Pikasiivouksessa itse luotan kolmeen tuotteeseen:

1. Puhdistusliina, esim. Pirkka pelittää mainiosti. Tämä ratkaisu on ehdoton pikasiivoojalle. Rätti sisältää kosteuden ja puhdistusaineen omasta takaa, joten on valmis käyttöön. Tällä vetelen pölyjä ja likaa niin tasoilta, pöydältä, lattialta, seinistä... Miinusta epäekologisuudesta, mutta nopeus ratkaisee tällä kertaa.

2. Karvarulla, tässä mallia Henkkamaukka. Rullan käyttö pelkästään vaatteiden siistimiseen on suorastaan tämän värkin aliarvioimista. Tällä saa hyvin putsattua pöytäliinat, koristetyynyt, sohvat, verhot; kaikki tekstiilit. Tarvittaessa myös lattioilta pahat villakoiraläjät voi rullailla ohimennessään.

3.Ihmesieni. Tätä keksintöä ei varmasti tarvitse enää erityisemmin mainostaa, puhdistaa ihan kaiken. Pikasiivooja vetää tällä kirkkaaksi keittiön ja wc:n lavuaarit ja hanat. Oikeasti siivoushommissa ollessani opin, että jos ei muuta ehdi siivota vessassa, kannattaa kiillottaa hana - se hämää katsojan silmää ja jotenkin koko huussi näyttää yhtäkkiä aika freesiltä.

keskiviikko 16. huhtikuuta 2014

Kohteena Kroatia

Hertta

Kävimme siipan kanssa Splitissä, Kroatiassa, semmoisella vajaan viikon pyrähdyksellä. Kyllä kannatti. Ensinnäkin sinne meneminen oli halpaa (ja kivaa). Ihana asuntomme sijaitsi aivan historiallisen vanhan kaupungin ytimessä. Kaikki puhuivat englantia. Päinvastoin kun Oslossa, Splitin hintataso kannustaa syömään ja juomaan. Sää oli upea. Kaikki oli kivaa. Olimme tyytyväisiä. Menkää kaikki sinne!












torstai 10. huhtikuuta 2014

Melonimuffinit

Hertta

Jääkaapissa oli jokin verkkomelonin sukulainen, sille piti keksiä jotain. Yhdistelin siis paria allrecipesin reseptiä. Ja lopputulos oli oikein herkullinen!

Tähän reseptiin tarvitset:

Taikina:
2,5 dl sokeria
1,5 dl rypsiöljyä
2 munaa
melonia pyreenä tai raasteena mehuineen
(melonia kuutioina)
1 tl vaniliinisokeria
3 dl jauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl kanelia
½ tl suolaa
sitruunan kuorta ja vähän mehuakin

Pinnalle:
2-3 dl pekaanipähkinöitä
1 dl fariinisokeria
1 dl jauhoja
3-4 rkl voita tai margariinia

Aloita laittamalla uuni lämpenemään 175 asteeseen.

Valmista pinnalle tuleva pähkinämössö ensin. Tämä on hyvin helppoa. Sulata voi kattilassa, kaada pähkinät, fariinisokeri ja jauhot perään ja sekoita kunnes tasaista ja murenevaa. Nosta kattila levyltä.


Taikina valmistetaan seuraavasti:
Sekoita keskenään öljy ja sokeri. Lisää tähän munat. Kaada päälle melonisurvos ja vaniliinisokeri.

Erillisessä astiassa sekoitetaan jauhot, leivinjauhe ja mausteet tasaisesti keskenään. Tämä seos lisätään pikkuhiljaa sekoittaen öljy-meloni-nesteeseen. Lopuksi sekaan lisätään sitruunankuori ja mahdolliset meloninpalat.

Taikina jaetaan muffinivuokiin ja muffineita esipaistetaan uunin keskiosassa 25 minuuttia. Tämän jälkeen muffinit nostetaan uunista ja niiden päälle lisätään pekaanipähkinäseosta. Tässä käytin apuna kertakäyttömukia, josta leikkasin pohjan pois. Muffinipelti oli hiukan hankala nostaa takaisin uuniin, ilman että pähkinä-sokeri-muruja pyöri pois muffinien päältä. Tässä voisi ehkä kokeilla pähkinäkattilan varovaista uudelleen lämmittämistä, jotta seos olisikin kuumaa ja tahmeaa siinä vaiheessa, kun sen annostelee muffineille.

 

Sitten vielä 10-15 minuuttia uunissa tai niin että taikina pähkinöiden alla käy kullanruskeaksi.