tiistai 26. kesäkuuta 2012

Mahtava Moussaka

ArpaHertta ja Ässä


Kesä on tehnyt meille temput ja ollaan kaikki vain viiletetty ruskettumassa ja terdeillä ja harrastamassa. Muutama viikko sitten keräännyttiin kolmestaan laittamaan ruokaa. Päätimme tehdä jotain työlästä, kun kerran oli kerrankin kolme käsiparia kokkaamassa. Tämän moussakan resepti on alunperin Australian Master Chefistä, mutta Hertta miehineen on soveltanut sen suomalaiseen keittiöön (ja ruokakauppaan) sopivaksi. Satsi on iso. Kyseessä ei ole pikaruoka, vaan valmistamiseen menee helposti parikin tuntia, mutta lopputulos on aivan mahtava ja kaiken vaivan arvoinen. Mausteet voi myös olla tuoreita ja niiden kanssa ei sitten saa nuukailla!

  • 3 munakoisoa puolen sentin paksuisina siivuina
  • suolaa
  • oliiviöljyä
  • 400g jauhelihaa (mitä fancympaa sitä parempi, esim. lammas tai riista sopii hyvin)
  • 1 iso sipuli hienonnettuna
  • 2 kynttä valkosipulia
  • 1 rkl oreganoa
  • 1 rkl timjamia
  • 1 rkl rosmariinia
  • 1 tl kanelia (puolikaskin riittää, jos epäilyttää)
  • 1 tölkki tomaattimurskaa
  • 1-2 tölkkiä paseerattua tomaattia
  • 2 rkl tomaattipyreetä
  • 4-5 vettä
  • 4-6 iso perunaa puolen sentin siivuina
  • 100 g margariinia
  • 1,5 dl jauhoja
  • 6 dl rasvaista maitoa
  • 1 keltuainen
  • 200g juustoraastetta (mitä vahvemman makuinen juusto sitä parempi, esim. parmesan tai vanha gouda)
  • pippuria
Ja Alkosta suosittivat tämän kaveriksi portugalilaisia Douron laakson punaviinejä. Antaa kuulemma hyvän vastapainon ruoan tiiviille ja rasvaisellekin maulle.

1.  Laita uuni lämpenemään 180 celsiukseen ja itketä munakoisot. Itketys onnistuu vaikka uunipellillä, ripottele suolaa hövelisti joka viipaleen päälle. Puolen tunnin kuluttua suolan voi pyyhkiä pois. Kuvassa näkyy, että pilkoimme munakoisomme väärään suuntaan ja tämä teki pyyhkimisestä todella työlästä. Suositan, että leikkelet munakoisot pitkittäin siivuiksi.




2.  Iso kasari liedelle ja öljyä sinne kuumenemaan. Paista jauheliha ruskeaksi, sekaan sipulit. Jahka sipulisilppu on pehmentynyt lisää valkosipuli, oregano, timjami, rosmariini ja kaneli ja anna hautua 5 min.

3. Lisää lihan sekaan tomaattimurska, -pyree ja paseerattu tomaatti ja vesi. Vähennä lämpöä ja anna kiehua hiljalleen keiton alla 30 min.




4.  Sekä peruna- että munakoisoviipaleet paistetaan öljyssä pannulla, noin 3 minuuttia per puoli, kunnes peruna on pehmeä/koiso vähän ruskettunut. Asettele kasvin viipaleet talouspaperille, jotta liika öljy imeytyisi pois.



5.   Valkoinen kastike tehdään paksupohjaisessa kattilassa. 
Sulata ensin rasva, lisää siihen jauhot ja sekoita puisella aseella tahnaksi miedolla lämmöllä. Kun muodostavat tasaisen kokonaisuuden lisää mikrossa lämmitetty maito koko ajan sekoittaen. Lopuksi lisää 100g juustosta ja keltuainen. Tässä saa olla tarkkana, että liedessä on tarpeeksi lämpöä päällä, mutta kastike muuttuu hetkessä todella paksuksi kun juusto sulaa. Tämän voi maustaa pienellä määrällä suolaa ja pippuria.


6.   Ruoka kasataan öljyttyyn vuokaan samaan tapaan kuin lasagne. Ensin pohjalle punaista kastiketta, sitten kerros koisoviipaleita, punaista kastiketta, kerros perunoista, kerros punaista kastiketta, kerros koisoa... Kunnes ihan viimeikseksi kaadetaan valkoinen kastike ja sen päälle ripotellaan loput juustosta. Uunissa tämä painava kauneus saa olla 45min ja sen jälkeen voisi vielä melkein vartin vetäytyä liinan alla pöydällä, ennen syömistä



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti