tiistai 24. huhtikuuta 2012

Vappuruokia

Hertta

Jatketaan ajankohtaisilla päivityksillä. Meillä on kaikilla kolmella monta railakasta opiskelija-wappua takana ja kaikkiin niihin on kuulunut hirmuiset määrät herkullisia mässytyksiä. Tämä kuva on wapulta 2011, jolloin tarjolla oli nakkeja, wingsejä, tuoresalaatti, perunasalaatti, parsa-juustopiirakka, tortillasipsit salsoineen, wasabipähkinöitä ja pesto-vuohenjuusto-pasteijoita. Nyyttärit on siis homman ydin. Itse osoitan mielikuvitusta tarjoamalla aina samaa perunasalaattia, mutta se on ihan hyvää ja taitaa jo olla osa traditioita. Tässä siis ideaa wappupöytään:

Hertan perunasalaatti (iso satsi)

Paljon kiinteitä perunoita (itse käytän aina puolikkaan Pirkka-säkin)
2 hapanta, vihreää omenaa
Purkillinen suolakurkkuja
1 iso keltainen sipuli
Pari valkosipulin kynttä, riippuen siitä paljonko haluaa haista
1 purkki kermaviiliä
Majoneesia
Pippuria
Suolaa
Sinappia
Valkopippuria

1. Keitä perunat kypsiksi (ei muhjuksi!) paljon ennen kuin aiot tehdä salaatin, sillä niiden on oltava jäähtyneitä, kun aloitat kuutioimisen. Kuoret perunoista voi poistaa, jos haluaa, siihen menee vaan todella paljon aikaa. Itse olen ajoittain jättänyt kuoret mukaan salaattiin, antaa vähän rakennetta muuten pehmoiseen ruokaan.

2. Sinä aikana kun perunat jäähtyy (käy nopeammin kylmässä vedessä) voi pestyt (ja jos haluaa kuoritut) omenat kuutioida. Leikkaa kurkku ja sipuli suht’ samankokoisiksi paloiksi kuin omena, mutta perunakuutiot voi jättää vähän suuremmiksi. Kaada kaikki kuutiot isoon kulhoon.

3. Lisää kulhoon ensin kermaviili ja sekoita tasaisesti joukkoon. Sitten majoneesia lisäät niin paljon kuin haluat, siihen pisteeseen asti, että salaatti on mielestäsi tarpeeksi kosteaa. Itse turautan melkein kokonaisen 175g tuubin.

4. Maustaminen tapahtuu ihan oman maun mukaan. Laitan aina pari valkosipulin kynttä pieneksi hakattuna, mutta ei koskaan puristettuna. Pippuria hujautan ainakin teelusikallisen ellen kaksi. Valkopippuria pikkasen ja suolaa tarkan hyppysellisen. Sinappi kuuluu tähän mausteena, mutta sen kanssa pitää olla tarkkana, sinapin maku hukuttaa helposti kaiken muun alleen.

Salaatin voi tarjota heti, mutta parhaimmillaan se on, kun on saanut makoilla jääkaapissa ainakin pari tuntia niin sipulit on vähän pehmentyneet ja maut muutenkin muhineet tasaisemmiksi.
Niin ja yksi kiva lisä sekaan on purkillinen halpoja, kumimaisia fetan paloja.

Sangria sankoon

Vappupiknikkiimme kuuluu olennaisena osana ämpärillinen sangriaa. Erittäin helppo homma, kun kyseessä on viiden litran kahvallinen tonkka. Pakastin ennakkoon viisi kertakäyttömukillista vettä, joten sain aikaan isoja jääpaloja, ne kun ei sula niin nopsaa. Lisäksi pilkoin kaksi appelsiinia ja kaksi sitruunaa ja pakastin nekin ennakkoon. Näillä varotoimilla juoma pysyi kylmänä pitkään. Tonkkaan sitten kaadettiin kaksi litraa punkkua, litra appelsiinimehua ja kaikki jäiset tuotteet. Liuotin desiin kuumaa vettä niin paljon hunajaa kuin irtosi ja kaadoin sen sekaan. Niin ja Limoncelloa! Paljon sitä. Ja Spriteä sitten siihen pisteeseen asti, että tonkka on täys.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti