keskiviikko 16. toukokuuta 2012

Rullaati rullaa

Ässä

Sain pitkästä aikaa maistaa jotain aivan uutta, kun päätin tarttua muuan ruokablogista lukemaani vietnamilaisperäiseen herkkuun. Näiden herkkurullien sisään laitettavien täytteiden suhteen on vain mielikuvitus rajana. Rullana toimii riisipaperitaikina, jota saa ainakin aasialaisista kaupoista (esim. Tampereella Tullintorilta) 

Usein rullien täytteenä käytetään riisinuudelia eli vermisseliä, tuoreita vihanneksia ja jotain proteiinipitoista. Itse kääräisin rulliin vermisselin lisäksi romainesalaattia, kurkkua, porkkanaa, retiisiä, avokadoa, kevätsipulia, yrttimaustettua tofua ja katkarapuja. Valmiita rullia dippaillaan erilaisiin maustekastikkeisiin ja napostellaan sormin.

Rullat sopivat loistavasti sosiaalisten ruokailuiltojen yhteiseksi puuhasteluksi ja naposteltavaksi. Eniten aikaa kuluu vihannesten pilkkomiseen, mutta rullia on huomattavasti helpompi näperrellä kuin esimerkiksi sushia. Rullat on myös helppoa ruokaa allergisille, sillä niissä ei ole esimerkiksi maitoa tai gluteiinia. 



1. Ensin kannattaa pilkkoa valitut rehut pieniksi ja pitkulaisiksi.

2. Toisena voi kiehauttaa veden ja humauttaa vermisselit veteen. Vermisselit valmistuvat niin nopsasti, että kattilan voi nostaa levyltä heti, kun nuudelit menevät kattilaan.

3. Seuraavaksi valmistellaan muut täytteet. Itse pyöräytin katkarapuja pannulla öljyssä ja maustin ne tuoreella rakuunalla ja limen mehulla.

4. Ainiin, kastikkeet! Niitä voi valmistaa erilaisia, itse sekoitin soijaa, kalakastiketta, riisiviinietikkaa, valkosipulia, sokeria, chiliä ja limen mehua. Kalakastike on voimakasta ja sen kanssa kannattaa olla varovainen.


5. Sitten päästään rullaamaan. Laakea astia täytetään vedellä ja riisipaperia aletaan huljutella vedessä. Kun se pehmiää ja on läpinäkyvä, voi sen levittää tasaiselle alustalle.

6. Täytteet kasataan siten, että rullan reunoille jää tilaa taitella rullasta hyvä paketti. Alimmaiseksi kannattaa laittaa värikkäimmät ja näyttävimmät täytteet, koska ne jäävät parhaiten näkyviin.




7. Valmiit rullat kannattaa asetella hieman irralleen tarjoiluastialle, sillä ne limaantuvat helposti kiinni toisiinsa. Rullat syödään mahdollisimman tuoreina.

Pääkaupunkiseudulla toimivan, näitä pötkylöitä tilaustyönä valmistavan, Rullan kotisivuilta voi hakea lisäinspiraatiota täytteisiin. Riisipaperi on maultaan niin mietoa, että sen kanssa käyvät monenlaiset maut. Vaikka nakin ja sinappia laittas väliin, siinä vasta moderni hotsi ;) !




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti