Hertta
Olen nyt viikon kärsinyt karmeassa nuhakuumeessa. Hengittäminen on öisin hyvin kivuliasta, sillä kurkku on niin kuiva ja kipeä, päivät keskityn lähinnä niistämiseen (jota en ala tässä yksityiskohtaisesti kuvaamaan, mutta trust me, on sekin hyvin epämiellyttävää puuhaa) ja jatkuvasti huimaa. Ja kuten aina, olen epätoivoisena surffannut vanhan kansan viisauksia siitä, miten tästä kirotusta piinasta pääsisi eroon. Lähinnä itselleni muistutukseksi ja toivottavasti jollekin kanssakärsijälle avuksi kokosin tämän (vajavaisen) listan:
Vesihöyry Lapsuudessa meillä oli sellainen ’ufo’ aina huoneessa kun oli flunssa. Se oli siis ilmankostutin. Mutta kyllä se hengittäminen vaan on niin paljon helmpompaa, jos kuumaan suihkuun asti jaksaa raahautua.
Nenäsumutteen tehtävähän on supistaa flunssan turvottamia limakalvoja, eikä suinkaan liuottaa räkää, niin kuin koko nuoruuteni luulin. Sitä voi kuitenkin käyttää vain noin viikon, kunnes sen vaikutus kääntyy päinvastaiseksi.
Bafucin ja muutama muu apteekista saatava imeskelytabletti eroaa perus Mynthoneista siinä, että se sisältää kipua paikallisesti puuduttavia aineita ja estää osin bakteerien puuhia kurkussa. Jos kurkkukipu on tosi hankalaa ja mikään ei auta, siellä saattaa lymytä angiina, johon sitten onkin jo ihan oikeitakin lääkkeitä. Äänen käheytyessä kannattaa puhumista välttää kokonaan (kurkunpäässä saattaa olla tulehdus) ja varsinkaan ei saa kuiskata, se nimittäin rasittaa äänihuulia enemmän kuin normaali puheääni.
Nenähuuhtelukannua en ole uskaltanut vielä koittaa, vaikka moni vannoo jo sen nimeen ja lääkärikin sitä suositteli. Vähentää kuulemma niistämisen tarvetta ja helpottaa muutenkin oloa. Mutta vettä nenässä?! Edit: Ostin epätoivoissani tämän värkin. Kyllä se tuntuu ontelot puhdistavan, mutta ainakin oma nokka on jo vartissa taas tukossa. Öitä kyllä helpottaa.
Ibuprofeiini ja paracetamoli ovat ne yleisimmät tulehduskipulääkeaineet. Näillä kuume ja päänsärky laskuun, niin olo helpottuu. Huomasin erään flunssan yhteydessä, että ibuista tuli vatsa kipeäksi ja kokeilin Panadolia, vaikka koko ikäni olen ajatellut, ettei se kohdallani toimi – olin väärässä.
Valkosipulin on uskottu auttavan, sillä se vahvistaisi vastustuskykyä ja sen sisältämät rikkiyhdistelmät itsessään tappavat pöpöjä, jos kiskot kynsiä siis suuria määriä päivässä. Tästä on paljon ristiriitaista tietoa ja tieteellistä tutkimusta on tehty liian vähän. Itse tosin epätoivoisimmilla hetkilläni kiskon sipulin päivässä.
C-vitamiinista on yhtälailla vähän ristiriitaista tietoa, mutta ilmeisesti sen pitäisi auttaa, kunhan heti ensioireiden ilmetessä alkaa kiskoa ceetä todella hurjia määriä. Useammassa lähteessä todetaan, että mikäli c-vitamiinilla on vaikutusta, on se vasta kun päivittäinen saantisuositus ylitetään 50-100 kertaisesti.
D-vitamiinilla on merkitystä vastustuskyvylle. Tästäkin puuttuu tarkempi tutkimustieto, mutta se nyt näyttää olevan todennäköistä, että jos d-vitamiini varannot on alhaiset, tauti iskee todennäköisemmin.
Sinkki taas olisi omiaan estämään keuhkokuumetta. Sen pitäisi lyhentää flunsaan kestoa ja parantaa makuaistia.
Hunajan teessä tai kuumassa vedessä tai ihan vaan sellaisenaan uskotaan helpottavan yskää ja kurkkukipua.
Punahattu-uutteet (esim. Echinaforce) saa saman tuomion kuin kaikki muukin tällä listalla. Sillä on todettu mahdollisesti olevan vaikutusta flunssaan, jos uute otetaan käyttöön heti ensioireiden ilmentyessä. Sen pitäisi lyhentää tautia ja lieventää sen oireita, mutta kliinistä tutkimusta kaivattaisiin.
Hyvä yleiskunto on vähän laiha lohtu siinä vaiheessa kun tauti on päällä. Mutta mitä paremmassa fyysisessä kunnossa on, sitä paremmin taudin kestää ja nopeammin paranee. Ja ilmeisesti hyvä kunto myös suojaa taudeilta. Toisaalta urheilemaan pääsee vasta lepojakson jälkeen. Nyrkkisääntönä, että himmailla pitää yhtä kauan kun taudin aktiivinen osuus kesti. Riskit ei ole sen arvoisia: sydänlihastulehdus, keuhkokuume ja jopa astma.
Yskänlääkkeitä parjataan todella monessa paikkaa. Niillä ei kuulemma ole todettu olevan huomattavaa lääketieteellistä vaikutusta, oli sitten reseptillä tai ei. Mutta, että iltaisin kannattaa ottaa, jos yskä haittaa unta.
Ensioireisiin inkivääriteetä (1 tl inkivääriä, 2 dl kiehuvaa vettä, anna hautua, juo kuumana).
Niin ja loppukaneettina: flunssaan ei ole lääkettä, koska se on viruksen aiheuttama riesa. Mutta monissa tutkimuksissa on todettu placebojenkin teho. Eli jos todella uskot inkivääriteen parantavan flunssasi, niin mitäpä se haittaa, jos sitä litratolkulla lipittelee.
Lähteet: Tohtori.fi Kaleva Kauneus ja Terveys mtv3.fi Poliklinikka.fi Terveyskirjasto
http://yle.fi/uutiset/oletko_flunssainen_syo_chilia/6273895
VastaaPoista