sunnuntai 31. maaliskuuta 2013

Helppo puolukkainen suklaakakku

Arpa

Vaikka nuo hyydyteltävät juustokakut (kylmäkakut, kuten itse koitan sanaksi lanseerata) ovat herkkuja ja helppoja, joskus tulee semmonen fiilis, että jotain muutakin voisi väkertää.

Tilaisuus koitti leivontapuuhiin tuossa jokunen aika sitten, kun oli tulossa naisväkeä kyläilemään - ja kun naisvieraista on kyse, on suklaakakku aina toimiva idea. Aikaa oli kuitenkin rajallisesti, joten koitin keksiä, miten tekisin kakun mahdollisimman nopeasti ja kätevästi. En halunnut lähteä pitkän paistoajan sokerikakkupohjaan, enkä tehdä rasvamättöistä mutakakkua, enkä mitään ylimakeaa sacherjuttua, joten päädyin yhdistelemään kaikenlaisia osasia ja kyhäsin kakun. Ihan voittaja siitä ei tullut, mutta koitin nyt tähän reseptiin lisätä aspekteja, joilla lopputuloksesta varmaan tulisi ihan salonkikelpoinen. Suurin puute omassa tekeleessäni oli kosteus, eli kostutukseen kannattaa panostaa - varsinkin, jos kakun tarjoilee tekopäivänä.

Itselle yleisesti hankalin vaihe näissä "tavallisissa" kakuissa on aina tuo pohja. Sokerikakkuversiona paisto kestää ärsyttävän kauan, ja homma kurahtaa viimeistään leikatessa pohjan kerroksia. Siksi teenkin yleensä kakun kääretorttupohjalla. Tuo kun paistuu alle kymmenessä minuutissa ja ajaa mielestäni saman asian kuin sokerikakkukin. Tässä kyseisessä rojektissa haasteeksi kuitenkin muodostui kakun muoto - miten tehdä yleensä pellillä paistettavasta kääretorttupohjasta pyöreä kakku? No ei muuta kuin taikina puoliksi kahteen pyöreään kakkuvuokaan (24 cm) ja uuniin. Kaksi pyöreää pohjaa, ilman leikkaamista - avot! (Tämä voi tuntua hyvinkin mitättömältä keksinnöltä - itselleni tämä oli vuoden väläys.)

Pohja:
-  4 munaa
- 1 ½ dl sokeria
- 1 dl perunajauhoja
- ½ dl kaakaojauhetta
- 1 tl leivinjauhetta

Täyte:
- maitoa kostutukseen reilusti
- hilloa oman maun mukaan (esim. mansikka, vadelma, herukka...)

- 1 prk (250g) rahkaa
- 2 dl vispikermaa
- ½ dl sokeria
- 1 tl vaniljasokeria
- noin 3-4 dl puolukoita
(- 1 liivate)

Kuorrutus:
- 150 g tummahkoa suklaata
- 1 dl vispikermaa
- koristeet oman fiiliksen mukaan

1. Tekaise kääretorttu perinteiseen tapaan: munat ja sokeri jämäkäksi sotkuksi vatkaimella ja perään kuivat aineet varovasti sekoittaen. Paista 200 asteessa kunnes kauniin ruskea. 2. Täytteessä vaahdota kerma ja sekoita joukkoon rahka, sokerit ja puolukat. Itse lisäsin vielä yhden liivatteen pitämään runsaan täytteen kasassa, mutta ei varmasti ole välttämätön lisä, jos ei satu kaapista löytymään.3. Kostuta jäähtynyt kakkupohja maidolla selkeästi kosteaksi. Levitä päälle ohuelti haluamaasi hilloa. Hillon päälle rahka-kerma-puolukkaseos tasaiseksi kerrokseksi. Aseta toinen pohja täytteen päälle ja toista huolellinen kostutus. 4. Anna kakun vetäytyä hetki ja tee sillä aikaa kuorrutus. Sulata miedolla lämmöllä suklaa ja kerma. Kun suklaa on sulanut keitä seosta muutama minuutti. Levitä kuorrutus kakun päälle heti hellalta. Kuorrute jämähtää jääkaapissa parissa tunnissa ja kakku on valmis nautittavaksi!








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti